Je na barokním hraničním kameni znak Šumburků?

13.11.2010 12:56

Dnes brzy ráno jsem se opět vypravil na Čížkovy kameny, abych si detailně prohlédl tzv. barokní hraniční kámen. Protože je celá východní hranice města téměř prochozená, snažíme se Zdeňkem Semerádem a Petrem Kotyzou interpretovat jednotlivé nálezy. Jednou z otázek, která nás velmi zajímá, je rekonstrukce obchůzek hranic. které absolovoval Simon Hüttel v roce 1573 a 1582 od Městského vrchu až po tzv. Hohenstein. Počátek jejich obchůzky i cílové kameny (včetně jisté lokalizace Hohensteinu) jsou bezpečně poznány, ale samotný průběh obchůzky zůstává věcí dalšího výkladu. Hraniční kameny jdou od Městského vrchu k Úpě v podstatě třemi směry. Nesou letopočty od roku 1734 přes 1748 až po 1769. Tyto hraničníky jsou bezpochyby zasazeny dodatečně na hranice a pro určení směru Hüttelovy obchůzky mají pouze podpůrnou argumentační hodnotu. Daleko důležitější se jeví kameny- většinou skalní bloky, nesoucí znamení kříže (v různých provedeních) a popř. čísla.  Prostřednictvím nich se nám podařilo najít velmi důležitou spojku od horního hřebenu Čížkových kamenů prudce směrem dolů k Úpě. Zdá se, že tudy právě S.H. hranici procházel.

Nyní si však chci povšimnout jedné zprávy Simona Hüttela a zkonfrontovat ji s reálným nálezem v terénu.

Hüttel: - ...až k velkému hraničnímu kameni u Úpy a od toho velkého hraničníku přímo Čížkovými kameny nahoru ke starým bukům s kříži, pak ke smrkům s kříži, a pak stále nahoru na nejvyšší hřeben ke třem borovicím. Právě na tom místě se stýkají hranice tří pánů, a sice trutnovského, pána na Náchodě a pána z Rýzmburka, jak je pak vidět nedaleko těch tří borovic na jednom kameni vysekán jako znamení erb pána ze Šumburka a nad ním stojí A a S.

Jsem přesvědčen, že tento Hüttelův popis se týká právě onoho "barokního" kamene. Jeho pracovní pojmenování vychází z letopočtu, který je na něm vytesán a je dodnes velmi dobře čitelný  - 20. may 1666. V dolní partii kamene se však nachází erb na kterém je příčný pruh vedený z horního pravého rohu do levého spodního (neheraldicky). Navíc v levém horním rohu je znatelné, že kameník začal práci na jeho vymezení, ale z neznámého důvodu svou práci nedokončil. Erb  je sice proveden velmi neuměle, ale i tak se dá bezpečně určit jako znak Šumburků. Jeho podobu jsem do fotogalerie přefotografoval z publikace "Hrady a tvrze" z edice Odkazy (Trutnov- 1999). Nad tímto erbem se navíc nachází v poněkud zkomolené podobě i Hüttelem uváděný monogram A a S. Litera "A" je provedena zdobným písmem a je poměrně obtížně identifikovatelná, ale nezdá se mi, že by mohla být ztotožněna s jinou literou. Písmeno "S" je z neznámého důvodu stranově převrácené (psáno jako otazník), ale budeme li ho považovat za písmeno, je jeho identifikace takltéž jediná možná.

Z výše uvedeného vyplývá, že se s největší pravděpodobností díváme na znamení, které viděl Simon Hüttel již v roce 1573.

 



 

 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode